Droomdebuut op Europees kampioenschap in Oostenrijk voor Douwe Dedecker: vice-kampioen!

Droomdebuut op Europees kampioenschap in Oostenrijk voor Douwe Dedecker: vice-kampioen!

Vice Europees kampioen

PACHFURTH – Natuurlijk wist Douwe Dedecker heel goed dat hij talent heeft, dat hij veel geleerd heeft in zijn eerste jaar als wedstrijdkarter. Maar dat hij tijdens zijn debuut op het Europees kampioenschap in Oostenrijk voor Micromax-rijders zo goed zou presteren, overtrof alle verwachtingen. De negenjarige rijder uit Bree werd op de baan van A1 Speedworld in Pachfurth prompt vice-kampioen! Een ongelooflijk knap resultaat. Een resultaat ook dat heel wat belooft voor de toekomst.

Debuteren op het hoogste niveau in Europa en dan direct de titel van vice-kampioen grijpen, het is slechts weinigen gegeven. Douwe deed het zondag in Oostenrijk alsof hij een routinier is met jaren ervaring. Maar hij is toch echt pas aan zijn eerste volledige seizoen als wedstrijdrijder bezig. “Ik ben superblij, ik heb er alles aan gedaan”, zei de dolgelukkige rijder van GKS Lemmens Power. “Het was ook erg leuk om een keer te ervaren hoe het er op een EK aan toegaat. We zijn hier met bijna veertig rijders, er zijn kinderen uit alle landen van Europa. We komen dan met twee Belgen op het podium (zijn vriendje en teamgenoot Tom Braeken werd derde, red.). Dat is heel mooi!”

Douwe was de hele week op de kartbaan van A1 Speedworld constant geweest. Tijdens de kwalificatie liet hij met zijn tweede tijd al zien dat het met zijn snelheid wel snor zat, en dat dus in een internationaal topveld. Daarna werd hij in de heats achtereenvolgens tweede, derde en tweede. In de prefinale, waarvan het resultaat de startplaats voor de finale bepaalt, werd hij eveneens tweede. Daarna hoefde hij ook in de finale slechts één rijder voor zich te dulden. Een razendknap resultaat, waarvan hij vooraf alleen maar kon dromen. “De trainingen gingen meteen al goed en in de heats zat ik goed van voren. Dat was goed”, zei de sympathieke jongeling. “Ik had genoeg snelheid. Soms maakte ik nog een foutje, maar ik heb veel geleerd in de heats.”

Douwe sprak er op zijn bekende nuchtere manier over, zijn trainer Rick Dreezen kon evenwel nauwelijks geloven wat zijn pupil zojuist had gepresteerd. “Dit is gewoon super. Het overtreft alle verwachtingen”, sprak de coach enthousiast. “De eerste keer op internationaal niveau rijden en dan zo presteren is gewoon top. Hij reed tegen jongens die soms wel twee jaar ouder waren en dan dit klaarspelen… Dat is gewoon fantastisch! Elke dag die hij in zijn leven heeft gereden, ben ik erbij geweest, dus ik wist wat er mogelijk was. Maar dat hij dan vice-kampioen wordt, dat had ik niet gedacht. Aan de andere kant: Douwe kan heel berekenend rijden. Dat kan hem heel ver brengen en dat blijkt hier maar weer. Hij heeft goed afgewacht, ervoor gevochten en verder zijn ding gedaan, zijn taken goed uitgevoerd.”

Natuurlijk had hij zijn pupil in Oostenrijk goed gebriefd. En Douwe had die tips goed in zijn oren geknoopt. Vooral tijdens de finale kwamen die goed van pas. Douwe: “Mijn coach had gezegd waar ik kon inhalen. Dat heb ik ook gedaan.” Dat ging zo goed dat hij in de finale – na een uitstekende start – zelfs op kop reed. “Maar ik had op een gegeven moment wat vuil aan mijn banden en gleed weg, dus toen kon de nummer twee mij voorbij. Maar tweede is ook heel mooi! Ik heb hier een superweek gehad. Ik vond het leuk dat ik hier kon karten, en ik heb heel veel geleerd. Dat is het belangrijkste!

Douwe bedankt zijn vader en moeder, zijn familie, zijn coach Rick Dreezen, zijn mecanieker Edward en Fred die de motor prepareert.

Douwe Dedecker wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door PL8 Design, Woutim Schildersbedrijf en Jochen Leën.

Met dank aan zijn sponsors Aqua Pura en Ap Chapewerken

Droomdebuut

Geef een reactie